Ve čtvrtek 30. 9. proběhla konference Bílého kruhu bezpečí s tématem “Bariéry odchodu z domácího násilí”. Konferenci zahájil radní MČ Prahy 2 Michal Zuna. Konference byla součástí dvouletého cyklu „Praha 2 – městská část vlídná k obětem.“ Naše městská část s organizací dlouhodobě spolupracuje.

Konference byla rozdělena do několika částí. V první části se probíral vývoj problematiky domácího násilí od 90. let až po současnost.Zmiňovaly se důležité milníky jak ve vnímání tohoto tématu veřejností, tak legislativních změn. Například zúžení dispozičního práva na vybrané trestné činy, a to pouze tehdy, je-li obviněný vůči poškozenému osobou blízkou (§163 a §163a).
V druhé části se probírala percepce domácího násilí jako takového. Jaké jsou jednotlivé stupně a jak se v jednotlivých stupních zakročuje.
V třetí části se řešilo hlavní téma konference, a to problematika bariér odchodu z domácího násilí. Zejména jak obětem pomoci při odchodu, i po něm.
V posledním bloku konference se rozebíraly pozitiva a negativa přístupu veřejných orgánů i advokátů v řízení stíhání v této oblasti, a jakým způsobem se v tomto můžeme, jako Česká republika, posunout.

D

Redakce TOP 09 Praha 2.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..