V únorovém čísle radničních novin jsme měli k diskuzi téma: “Jak vnímáte odkaz Jana Palacha pro naši současnost a budoucnost?” Zpracování diskuzního příspěvku se ujal náš člen Albert Kubišta.

Čin Jana Palacha je zcela mimořádným úkazem v našich moderních dějinách. Nešlo o sebevraždu ale o oběť, která měla vyburcovat společnost. Tu společnost, která velmi rychle zapomněla na své ideály a která nejpozději v srpnu 1969 zjistila, že i její obdivovaní političtí vůdci nechají s nebývalou brutalitou rozehnat protestní demonstraci. Jan Palach nebyl melancholický snílek, ale tvrdá a neústupná povaha a byl si dobře vědom následku svého činu.

V čem by měl tedy spočívat odkaz Jana Palacha? V jeho v podstatě prostém a naléhavém poselství – neuhýbat zlu a nebýt k němu lhostejný. Je třeba si uvědomit, jak krátká doba může uplynout mezi nadšením společnosti pro změnu a ideály a jejich opuštěním či alespoň rezignací na ně.

neuhýbat zlu a nebýt k němu lhostejný

Letos si budeme připomínat i události 21. srpna 1969 a já doufám že neméně intenzivně jako události srpna 1968.Stejně tak je součástí odkazu Jana Palacha fakt, že pouze připomínání Palachova činu problémy současné společnosti nevyřeší. Před 50 lety chtěl Jan Palach vyburcovat společnost obětováním svého života, dnes jeho vrstevník chtěl vyburcovat společnost teroristickým útokem na železnici a oběťmi životů jiných.

Autor: Albert Kubišta. Tato glosa vyšla v Novinách Prahy 2, č. 2 – 2019, str. 3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..