Schválení rozpočtu je důležité pro všechny

Radek Janda

Přemýšlel jsem nad tím, jak tuto otázku pojmout. Řečí čísel? Nebo květnatým popisem aspirací, které tento rozpočet má? Čísla rozpočtu lze ale nalézt na internetu a jejich rozboru – a to buď pozitivnímu, nebo zcela negativnímu – se budou bezpochyby věnovat kolegové z ostatních stran.

Během posledních let učinila městská část Praha 2 mnoho strukturálních kroků k tomu, aby zjednodušila a zefektivnila svůj provoz. Ať již dlouhodobou přípravou investic, založením správní firmy až po reflektování současné situace na trhu práce a zvýšení mezd zaměstnanců úřadu. Díky těmto krokům můžeme v roce 2018 napřít síly a prostředky tam, kde je potřeba. Do investic do vás, občanů a rezidentů Vinohrad, Podskalí, Nuslí… prostě krásné Prahy 2.

Městská část bude v roce 2018 investovat 35 % celkového rozpočtu do oprav škol, nemovitostí, jež vlastní, a parků. Jen pro představu: je to o 30 % (tj. o 60 milionů korun) více než v roce 2017. Bohužel se ale zároveň zvyšují náklady na provoz. Navyšování nákladů na provoz má dvojí důvod: jedním z nich je nárůst administrativy – stát a nefunkční a stagnující magistrát přesouvá stále více agendy na městské části, aniž by to bylo kompenzováno navýšením finančního příspěvku těmto MČ. Druhým důvodem je nárůst mzdových nákladů. Je nutno si uvědomit, že v současné době, kdy čelíme zoufalému nedostatku pracovníků, není práce ve veřejné správě úplně atraktivní. Aby městská část udržela schopné pracovníky, a tím i kvalitu a komfort služeb pro občany, navrhla mírné zvýšení mezd.

Na závěr bych rád uvedl poučku, podle které lze hodnotit, jak veřejné instituce čerpají peníze. Nazývá se 3E a říká se v ní, že při pohledu na vynaložené peníze se musí zvážit: Ekonomika nákladů, Efektivita nákladů a Výkonnost (Eficience). S přihlédnutím k tomu, jak se rozpočet pro rok 2018 promítne do života obyvatel Prahy 2, jsem přesvědčen o tom, že 3E tento rozpočet splní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..